Stanford Tarih Bölümü’nden Prof. Yaycıoğlu: Batılılaşma Türkiye’ye dışarıdan empoze edilmedi. Bu 200-250 yıllık toplumsal bir hareket
Osmanlı’nın dağlık bölgelerini incelediği çalışmasıyla gündem olan Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Ali Yaycıoğlu, RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk oldu. Prof. Yaycıoğlu Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne batılılaşma deneyimini anlattı.
“BATILILAŞMANIN YEREL VE MİLLİ KÖKLERİ VAR”
“Fikir iktidarla tabi ki yan yana durur. İktidar fikirleri belirler, fikir iktidarı belirler ya da etkiler. Türkiye’nin 200-250 yıllık deneyimi var. Dönüşüm, reform, batılılaşma diyebiliriz buna. Bu aynı zamanda Türkiye’nin gerçek tarihidir. Dışarıdan gelmiş Türkiye’ye dışarıdan empoze edilmiş bir şey değildir. Türkiye’de yıllardır yanlış anlaşılır. Batı-Türkiye ikililiği içinde anlaşılır. Halbuki öyle değildir. Doğal bir şeydi, toplumsal bir hareketti batılılaşma, ıslahat. Toplumsal olduğu için çok derin kökleri vardır. Sanki 200 yıllık deneyim Türkiye’nin deneyimi değilmiş gibi bir varsayım var. Bu çok yanıltıcı, tarihsel olarak da çok yanlış. Dünya 200-250 yıldır radikal bir dönüşüme girdi ve bu dönüşüm içinde batılılaşma denilen olgu dünyanın farklı yerlerinde farklı şekillerde yaşandı. Türkiye de, Rusya da, Japonya da bunun içindedir. Bu ülkeler kendi dönüşüm modernleşme hikayelerini ortaya çıkardılar. Türkiye’de demokrasi, laiklik, cumhuriyet… Bütün bunların çok yerel ve milli kökleri vardır.”
https://sptnkne.ws/Ega6
#fransa #coronavirüs #ekmek
KONULAR KONUKLAR
* Korona vakalarında artış / Prof. Esin Davutoğlu Şenol
* İçeride ekmek kavgası dışarıda boykot / Deniz Yıldırım
* Fransa-Türkiye arasında gerilim / Uluç Özülker
Atilla Güner’le Akşam Postası hafta içi her gün 17:30 – 19:00 saatleri arasında RS FM’de.
Frekanslarımız:
İstanbul 97.8
Ankara 96.2
İzmir 91.0
Bursa 101.4
Kocaeli 90.2
Canlı Yayın Linkimiz:
https://tr.sputniknews.com/popup/radio/
Kaynak: Bahsine Giriş